Сантиметар

единица за должина
(Пренасочено од Cm)

Сантиметар (симб. см[1]) — единица за должина еквивалентна на 1/100 од метарот, и е припаѓа на SI-системот, во делот единици за должина. Сантиметарот е исто така и дел од метричкиот систем. Еквивалентна единица за површина е сантиметар квадратен, соодветна единица за волумен е сантиметар кубен.

Линијар со дециметар, сантиметар и милиметар за споредба
1 сантиметар = Предлошка:Unit of length/SIсм
Американски / Британски
32.8×10^−3

 ft (ст)

0,3937 in (ин)
Податотека:Пинг-понг топка пречник.png
Пречник на топката за пинг-понг е 4 см

милиметар << сантиметар << дециметар << метар << километар

Сантиметарот како тема во уметноста

уреди

Наводи

уреди
  1. „сантиметар“ Архивирано на 17 декември 2013 г. - Лексикон на македонскиот јазик, он.нет (но често се среќава и погрешното цм)
  2. Оливера Ќорвезироска, Две перници. Скопје: Три, 2010, стр. 141-146.