Bombardier Canadair Regional Jet

Bombardier Canadair Regional Jet или CRJ е цивилен регионален авион, дизајниран за регионален транспорт од канадскиот производител на авиони „ Bombardier Aeronautique (Бомбардиер аероспејс)“ .[1] Со овој авион, Бомбардиер измисли нов концепт на воздушен транспорт : регионален џет. Во 1992 година, CRJ влезе во редовна употреба. 1 945 авиони CRJ се доставени до големите и малите оператори низ светот, најновиот на 26 февруари 2021 година по преземањето на регионалните авионски активности на Bombardier од страна на Mitsubishi Heavy Industries[2].

Bombardier Canadair Regional Jet (CRJ)
CRJ-900 на скандинавскиот САС.
Намена патнички авион
Земја на потекло  Канада
Производител Bombardier
Прв лет 10 мај 1991
Во редовна употреба од 19 октомври 1992
Главен корисникs SkyWest Airlines
Endeavor Air

PSA Airlines
Air Wisconsin

Период на производство 1991 - 2020
Број на произведени летала 1945
Развиен од Canadair Challenger 600 series
Варијанти CRJ-100
CRJ-200
CRJ-700
CRJ-900
CRJ-1000

Варијанти уреди

CRJ 200 уреди

1996 година го означи лансирањето на Bombardier CRJ-200, втор во серијата, со поефикасни мотори. Овој авион може да прими до 50 патници во стандардна конфигурација и се нуди во 2 модели, имено, ER и LR.

 
CRJ-200 на Iberia

Производството на CRJ-200 престана во 2006 година.

 
Bombardier CRJ200LR на авиокомпанијата Белавиа во Амстердам

CRJ 700 уреди

 
Луфтханза CRJ-700 на пристап до аеродромот во Цирих.

Програмата официјално започна во јануари 1997 година. CRJ-700 е дериват на CRJ-200 со 70 седишта (бројот на седишта варира од 66 до 78 седишта). Првиот CRJ-700 полетал во мај 1999 година мај и беше доставен до својот прв клиент, „ Брит Ер / Ер Франс“, во јануари 2001 година. Постои ER верзија, за Extended Range, со поголем полупречник на дејствување.

CRJ 900 уреди

 
Луфтханза CRJ-900.

CRJ-900 е регионален џет со капацитет од 90 седишта, испружена верзија на CRJ-700.

Во 2007 година, Bombardier ја започна програмата CRJ-900 NextGen за ажурирање на овој авион. Серијата CRJ-705 (варијанта на CRJ-700) е дериват на CRJ-900 каде што има бизнис класа и помалку места. CRJ-900 се натпреварува со авиони како Embraer 175 .

CRJ 1000 уреди

 
Iberia Regional Bombardier CRJ 1000 NexGen

На 19 февруари 2007 година , Bombardier ја започна програмата CRJ-1000, претходно именувана CRJ-900X. Ова е продолжување на CRJ-900 до 100 места. Првиот CRJ-1000 полета во 2007 година воМирабел во Канада. Влегувањето во редовна употреба беше закажано за крајот на 2009 година.

Особености[1] уреди

CRJ-100ER/LR CRJ-200ER/LR CRJ-700
(Serie 701)
CRJ-700
(Serie 705)
CRJ-900 CRJ-1000 (2010)
Должина
Распон на крилата
Висина
(м)
27,77
21,21
6,22
32,51
23,24
7,57
36,40
24,85
7,51
39,13
26,18
7,13
Мотори (Џенерал Електрик)
Потисок (по мотор)
(kN)
Џенерал Електрик GE CF34-3Aq (2)
38,83
41,01
Џенерал Електрик GE CF34-3B1 (2)
38,83
41,01
Џенерал Електрик GE CF34-8C1 (2)
56,4
61,3
Џенерал ЕлектрикGE CF34-8C5 (2)
58,4
63,4
Џенерал ЕлектрикGE CF34-8C5 (2)
58,4
63,4
Џенерал Електрик GE CF34-8C5A1 (2)

60,63
Тежина празен
Макс носивост
(кг)
19.958
6.124
19.731
8.528
21.433
10.318
23.179
11.975
Макс. тежина на полетување 24,041 кг (LR) 34 019 кг 38 330 кг 41 640 кг
Макс. долет

со макс. тежина
(км)

ER:
LR: 3.710
ER:
LR: 3.713

ER: 3.676

ER/LR:
2 956
ER:
LR: 3.660
ER: 3.131
Стандардна брзина

(на 10.500м)

Макс. брзина

Mах 0,78 [809 км/ч]
(955)
Mах 0,80 [838 км/ч]
(980)
Mах 0,82 [876 км/ч]
(1.004)
Должина на полетна писта 1,920 м (LR) 1 605 м 1 770 м 2 030 м
Landing (MLW, SL) 1,480 м 1 540 м 1 630 м 1 750 м
Макс. височина за летање 12,496 м
Макс. капацитет на гориво 6,489 кг 8,888 кг 8,822 кг
Број на седишта 50 70 75 86 100 à 104
Број на порачки 1054 253 168 38
23 Options
Certification јули 1992 декември 2000 септември 2002 2009
Пилоти Двајца
кабински екипаж 1-3
ICAO type CRJ1 CRJ2 CRJ7 CRJ9 CRJX
  1. 1,0 1,1 „CRJ Series - Regional Aircraft | MHI RJ Aviation ULC. CRJ Series“. mhirj.com. Посетено на 2021-08-21.
  2. „Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. Global Website | Mitsubishi Heavy Industries to Acquire Canadair Regional Jet Program from Bombardier Inc“. Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. (англиски). Посетено на 2021-08-21.