ATC-кодот R02 — „Препарати за грло“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата R02 е дел од анатомската група R Дишен систем.[1]

ATC кодови
R Респираторен систем
R01 Назални препарати
R02 Препарати за грло
R03 Лекови за опструктивни болести на дишните патишта
R05 Препарати за кашлица и настинка
R06 Антихистаминици за системска употреба
R07 Други производи за респираторниот систем

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QR02...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

R02A Препарати за грло

уреди
R02AA01 Амбазон
R02AA02 Деквалиниум
R02AA03 Дихлоробензил алкохол
R02AA05 Хлорхексидин
R02AA06 Цетилпиридиниум
R02AA09 Бензетониум
R02AA10 Миристил-бензалкониум
R02AA11 Хлорхиналдол
R02AA12 Хексилрезорцинол
R02AA13 Акрифлавиниум хлорид
R02AA14 Оксихинолин
R02AA15 Повидон-јод
R02AA16 Бензалкониум
R02AA17 Цетримониум
R02AA18 Хексамидин
R02AA19 Фенол
R02AA20 Разни
R02AB01 Неомицин
R02AB02 Тиротрицин
R02AB03 Фузафунгин
R02AB04 Бацитрацин
R02AB30 Грамицидин

R02AD Анестетици, локални

уреди
R02AD01 Бензокаин
R02AD02 Лидокаин
R02AD03 Кокаин
R02AD04 Диклонин

R02AX Други препарати за грло

уреди
R02AX01 Флубипрофен

Наводи

уреди
  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.