ATC-кодот A09 — „Дигестиви, вклучувајќи ензими“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата A09 е дел од анатомската група A Гастроинтестинален систем и метаболизам.[1]

ATC кодови
A Дигестивен систем и метаболизам
A01 Стоматолошки препарати
A02 Лекови за киселински нарушувања
A03 Лекови за функционални гастроинтестинални нарушувања
A04 Антиеметици и антинаузеанти
A05 терапија за жолчка и црн дроб
A06 Лекови за констипација
A07 Антидијароици, интестинални антиинфламаторни/антиинфективни агенси
A08 Препарати против гојазност, исклучок диетални производи
A09 Дигестиви, вклучувајќи ензими
A10 Лекови кои се користат при дијабетес
A11 Витамини
A12 Минерални додатоци
A13 Тоници
A14 Анаболички агенси за системска употреба
A15 Стимуланси на апетит
A16 Останати производи на дигестивниот тракт и метаболизмот

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QA09...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

A09A Дигестиви, вклучувајќи ензимиУреди

A09AA Ензимски препаратиУреди

A09AA01 Диастаза
A09AA02 Мултиензими (липаза, протеаза, итн.)
A09AA03 Пепсин
A09AA04 Тилактаза

A09AB Киселински препаратиУреди

A09AB01 Глутаминска киселина хидрохлорид
A09AB02 Бетаин хидрохлорид
A09AB03 Хлороводородна киселина
A09AB04 Лимонска киселина

A09AC Ензимски и киселински препарати, комбинацииУреди

A09AC01 Пепсин и киселински препарати
A09AC02 Мултиензими и киселински препарати

НаводиУреди

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.