Солна киселина

(Пренасочено од Хлороводородна киселина)

Солна киселина или хлороводородна киселина (HCl) — киселина која настанува со растворање на хлороводород во вода. Ја има во состав на желудочниот сок и помага при варењето на храната. Таа спаѓа во групата на бескислородни киселини и е една од најсилните неоргански киселини.

Солна киселина
Hydrogen-chloride-2D-dimensions.svg
Hydrogen-chloride-3D-vdW.svg
Hydrochloric acid 30 percent.jpg
Назнаки
7647-01-0 Yes check.svgОк
ATC код A09AB03
B05XA13
ChEMBL ChEMBL1231821 X mark.svgН
ChemSpider 307 Yes check.svgОк
EC-број 231-595-7
UNII QTT17582CB Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед безбојна проѕирна течност
Киселост (pKa) -6.3[2]
Опасност
NFPA 704
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Физички особиниУреди

Концентрација Густина Моларност pH Вискозност Спец.
топлина
Парен
притисок
Точка на
вриење
Точка на
топење
кг HCl/кг  кг HCl/м3 Боме кг/л мол/л mPa·s kJ/(kg·K) kPa °C °C
10 % 104,80 6,6 1,048 2,87 −0,5 1,16 3,47 1,95 103 −18
20 % 219,60 13 1,098 6,02 −0,8 1,37 2,99 1,40 108 −59
30 % 344,70 19 1,149 9,45 −1,0 1,70 2,60 2,13 90 −52
32 % 370,88 20 1.159 10,17 −1,0 1,80 2,55 3,73 84 −43
34 % 397,46 21 1,169 10,90 −1,0 1,90 2,50 7,24 71 −36
36 % 424,44 22 1,179 11,64 −1,1 1,99 2,46 14,5 61 −30
38 % 451,82 23 1,189 12,39 −1,1 2,10 2,43 28,3 48 −26
Појдовната температура и притисок во табелава е 20 °C и 1 атмосфера (101,325 kPa).
Вредностите за парниот притисок се преземени од „Меѓународни критични табели“ и се однесуваат на вкупниот парен притисок на растворот.

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „хлороводород“ — Лексикон на македонскиот јазик
  2. William L. Jolly "Modern Inorganic Chemistry" (McGraw-Hill, 1984), p.177