972 Конија

астероид

972 Конијаастероид од главниот астероиден појас кој е во орбита околу Сонцето. Астероидот е откриен од Макс Волф на 18 јануари 1922 година. Во 2007 година, податоците од светлосната крива покажале дека Конија се врти во период 18,472 ± 0,004 часови.[1]

972 Конија
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено18 јануари 1922
Ознаки
1922 LK
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600,5)
Афел3,770 ае
Перихел2,352 ае
3,061 ае
Занесеност0,232
5,355 a
276,890°
Наклон8,360°
281,633°
94,330°

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди