946 Поезија

астероид

946 Поезијатемидски астероид од главниот астероиден појас кој е во орбита околу Сонцето. Астероидот е откриен од Макс Волф на 11 февруари 1921 година.

946 Поезија
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено11 февруари 1921
Ознаки
1921 JC
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600,5)
Афел3,561 ае
Перихел2,675 ае
3,118 ае
Занесеност0,142
5,505 г
141,253°
Наклон1,433°
69,705°
39,917°

Надворешни врски

уреди