927 Ратисбона

астероид

927 Ратисбонаастероид од главниот астероиден појас кој е во орбита околу Сонцето. Астероидот е откриен од Макс Волф на 3 август 1918 година. Бил именуван по латинското име на градот Регенсбург.

927 Ратисбона
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено16 февруари 1920
Ознаки
1920 GO
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600,5)
Афел3,491 ае
Перихел2,973 ае
3,232 ае
Занесеност0,080
5,811 г
258,497°
Наклон14,513°
8,227°
163,024°

Надворешни врски уреди