810 Атоса

астероид

810 Атосаастероид кој припаѓа на Флориното семејство на астероиди.

810 Атоса
810Atossa (Lightcurve Inversion).png
Тридимензионален модел на 810 Атоса заснован на светлинската крива на астероидот.
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено8 септември 1915
Ознаки
1915 XQ; 1931 PF;
1934 NB; 1947 PA
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел2,572 ае
Перихел1,785 ае
2,179 ае
Занесеност0,181
3,216 a
343,495°
Наклон2,610°
152,792°
195,746°

Надворешни врскиУреди