805 Хормутија

астероид

805 Хормутијаастероид кој кружи околу Сонцето. Овој астероид има овална орбита низ главниот астероиден појас која дсстигнува перихел малку понадвор од Керквудовата празнина на 2,5 ае. Пречникот се проценува дека изнесува 73 км, и е едн од 500 големи астероиди.

805 Хормутија
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено17 април 1915
Ознаки
1915 WW
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,791 ае
Перихел2,592 ае
3,192 ае
Занесеност0,188
5,702 a
159,946°
Наклон15,718°
166,535°
133,455°
Орбита на астероидот 805 Хормутија и неговата положба во Сончевиот Систем

Надворешни врски уреди