800 Кресманија

астероид

800 Кресманијаастероид од типот S[1], којшто припаѓа на Флорското семејство на астероиди во Главниот астероиден појас. Неговиот вртежен период изнесува 4,464 ч.

800 Кресманија
800Kressmannia (Lightcurve Inversion).png
Тридимензионален модел на 800 Кресманија заснован на светлосната крива на објектот.
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено20 март 1915
Ознаки
1915 WP; A905 CF;
A912 GC
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600,5)
Афел2,636 ае
Перихел1,749 ае
2,192 ае
Занесеност0,202
3,246 а
182,043°
Наклон4,268°
325,298°
347,311°

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди