629 Бернардина

астероид

629 Бернардинамала планета што кружи околу Сонцето.

629 Бернардина
Тридимензионален модел на 629 Бернардина врз основа на светлинската крива.
Откривање
ОткривачАвгуст Копф
Откриено воХајделберг
Откриено7 март 1907
Ознаки
1907 XU
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (JDCT 2453600,5)
Афел3,635 ае
Перихел2,633 ае
3,134 ае
Занесеност0,160
5,548 г
307,981°
Наклон9,326°
87,369°
30,614°

Надворешни врски уреди