578 Хапелија

астероид

578 Хапелијаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 1 ноември 1905 година.

578 Хапелија
578Happelia (Lightcurve Inversion).png
Тридимензионален приказ на 578 Хапелија заснован на светлинската крива.
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено1 ноември 1905
Ознаки
1905 RZ
Орбитални особености
Епоха 8 октомври 1999 (ЈД 2451459.5)
Афел3,285 ае
Перихел2,214 ае
2,749 ЈД
Занесеност0,195
4,559 a
-45,560°
Наклон6,153°
29,909°
260,299°

Надворешни врскиУреди