558 Кармен

астероид

558 Карменастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 9 февруари 1905 година.

558 Кармен
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено вохајделберг
Откриено9 февруари 1905
Ознаки
1905 QB
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,032 ае
Перихел2,783 ае
2,908 ае
Занесеност0,043
4,958 a
135,423°
Наклон8,365°
143,891°
317,790°
Орбита на астероидот 558 Кармен и неговата положба во Сончевиот Систем

надворешни врски Уреди