549 Јесонда

астероид

549 Јесондаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 15 ноември 1904 година.

549 Јесонда
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено15 ноември 1904
Ознаки
1904 PK
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,383 ае
Перихел1,983 ае
2,683 ае
Занесеност0,261
4,394 a
314,459°
Наклон3,966°
291,653°
156,974°