545 Месалина

астероид

545 Месалинаастероид од главниот астероиден појас во орбиа околу Сонцето. откриен е на 3 октомври 1904 од страна на Паул Гец (привремено име 1904 OY), во Хајделберг. Именуван според Валерија Месалина, третата сопруга римскиот цар Клавдиј.[1][2][3]

545 Месалина
Откривање
ОткривачПаул Гец
Откриено воХајделберг
Откриено3 октомври 1904
Ознаки
1904 OY
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,741 ае
Перихел2,661 ае
3,201 ае
Занесеност0,169
5,727 a
342,856°
Наклон11,125°
334,280°
325,851°

Наводи уреди

  1. Dictionary of Minor Planet Names, p. 89 (3rd ed. 1997)
  2. Naming of Asteroids, Popular Astronomy (August-September 1906), p. 432
  3. Science Gossip, The Athenaeum, June 9, 1906, No. 4102, p. 705