524 Фиделио

астероид

524 Фиделиоастероид од главниот појас со пречник од 71 км. Откриен од страна на Макс Волф на 14 март 1904 година. Фиделио содржи и метали и јаглерод (спектрална класа XC).

524 Фиделио
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено14 март 1904
Ознаки
1904 NN
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел2,975 ае
Перихел2,295 ае
2,635 ае
Занесеност0,129
4,277 a
354,768°
Наклон8,223°
326,849°
79,428°
Орбита на астероидот 524 Фиделио и неговата положба во Сончевиот Систем