520 Франциска

астероид

520 Францискаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф и Паул Гец на 27 октомври 1903 година.

520 Франциска
Откривање
ОткривачМакс Волф
Паул Гец
Откриено воХајделберг
Откриено27 октомври 1903
Ознаки
1903 MV
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,325 ае
Перихел2,690 ае
3,008 ае
Занесеност0,106
5,216 a
177,969°
Наклон10,963°
34,475°
22,740°
Орбита на астероидот 520 Франциска и неговата положба во Сончевиот Систем