500 Селинур

астероид

500 Селинурастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 16 јануари 1903 година.

500 Селинур
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено16 јануари 1903
Ознаки
1903 LA
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел2,994 ае
Перихел2,236 ае
2,615 ае
Занесеност0,145
4,229 a
189,994°
Наклон9,755°
290,164°
74,263°
Орбита на астероидот 500 Селинур и неговата положба во Сончевиот Систем