499 Венузија

астероид

499 Венузијаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 24 декември 1902 година.

499 Венузија
Тридимензионален приказ на 499 Венузија заснован на светлинската крива.
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено24 декември 1902
Ознаки
1902 KX
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел4,867 ае
Перихел3,154 ае
4,010 ае
Занесеност0,214
8,031 a
15,927°
Наклон2,091°
256,539°
177,294°