494 Виртус

астероид

494 Виртус астероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 7 октомври 1902 година. Привремената ознака на астероидот била 1902 JV.

494 Виртус
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено7 октомври 1902
Ознаки
1902 JV
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,158 ае
Перихел2,819 ае
2,989 ае
Занесеност0,057
5,167 a
101,353°
Наклон7,076°
38,393°
216,615°
Орбита на астероидот 494 Виртус и неговата положба во Сончевиот Систем