493 Гризелда

астероид

493 Гризелдаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 3 септември 1902 година.

493 Гризелда
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено7 септември 1902
Ознаки
1902 JS
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,653 ае
Перихел2,594 ае
3,123 ае
Занесеност0,170
5,520 a
198,237°
Наклон15,150°
357,540°
47,114°