487 Венеција

астероид

487 Венецијаастероид од главниот астероиден појас со орбита околу Сонцето. Повеќе информации овде.

487 Венеција
Откривање
ОткривачЛујџи Карнера
Откриено воХајделберг
Откриено9 јули 1902
Ознаки
1902 JL
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел2,902 ае
Перихел2,440 ае
2,671 ае
Занесеност0,086
4,366 a
139.931°
Наклон10,229°
115,016°
280,158°
Орбита на астероидот Венеција и неговата положба во Сончевиот Систем