482 Петрина

астероид

482 Петринаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 3 март 1902 година.

482 Петрина
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено3 март 1902
Ознаки
1902 HT
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,304 ае
Перихел2,687 ае
2,996 ае
Занесеност0,103
5,185 a
245,740°
Наклон14,475°
179,565°
88,605°
Орбита на астероидот 482 Петрина и неговата положба во Сончевиот Систем