470 Килија

астероид

470 Килија (1901 GJ) — астероид главниот појас со пречник од 26 км, откиен на 21 април 1901 г. од Лујџи Карнера во Хајделберг.[1] Потенцијално потребни му се 290 часа за да направи едно свртување.[1]

Килија
Откривање
ОткривачЛујџи Карнера
Откриено вохајделберг
Откриено21 април 1901
Ознаки
ЦМП-ознака470
Наречена по
Кил
1901 GJ; A902 RB
Орбитални особености
Епоха 4 јануари 2010
Афел2,627
Перихел2,182
Занесеност0,092
1362,146
45,758
Наклон7,227
173,289
46,504
Физички особености
Димензии26,39 км[1]
290 ч[1]
0,2379[1]
10,07[1]
Орбита на астероидот 470 Килија и неговата положба во Сончевиот Систем

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 „JPL Small-Body Database Browser: 470 Kilia“. Jet Propulsion Laboratory.