2006 КХ181, е транс-нептунски објект (TNO) во расфрлан диск[1].

2006 КХ181
Вселенскиот телескоп Хабл слика од 2006 QH181 направена во 2010 година
Откривање
ОткривачЦТИО
Откриено21 август 2006 година
Ознаки
Орбитални особености
Епоха 13 јануари 2016 година (ЈД 2457400.5)
Параметар на неодреденост 6
Лак на набљудување2634 денови (7.21 yr)
Занесеност0.43795 (e)
551.31 год. (201366 г)
102.28° (M)
Наклон19.144° (i)
73.840° (Ω)
211.02° (ω)
Физички особености
23.6
4.3

Неговата орбита моментно е премногу слабо одредена (U=6) за да се знае дали е во резонанца со Нептун.

Растојание уреди

Појава перихел околу 1858 година. Моментно е на 83,8 АЕ од Сонцето и се оддалечува од Сонцето на 104 kilometers per second (230,000 miles per hour) .

Единствените големи објекти моментноо подалеку од Сонцето се Ерис (96,1 АЕ), (90,9 АЕ), (~89 АЕ), Гунггунг (88,0 AУ), Sedna (85,1 AУ), (84,8 AУ) и (84,7 AУ).

Бидејќи е толку далеку од Сонцето, има само привидна величина од 23,6.

Орбита уреди

Набљудуван е 15 пати на само три опозиции и затоа моментално има малку слабо позната орбита. JPL го рангира „квалитетот на орбитата“ од 0 до 9 (0 е најдобро), а 2006 QH181 моментално е наведен со квалитет на орбитата од 6

 

Погледни уште уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди

Предлошка:Trans-Neptunian objects