19 октомври (починале)

список на статии на Викимедија
1745  Џонатан Свифт — најголем англиски сатиричар, еден од најостроумните критичари на човековата природа и на општествените процеси.
1984  Анри Мишо — белгиско-француски писател и сликар.
1995  Дон Чери — американски џез-музичар.
2003  Алија Изетбеговиќ — претседател на Босна и Херцеговина.