1675 Симонида

астероид

1675 Симонидаастероид откриен на 20 март 1938 година, од страна на Милорад Б. Протиќ, во Белград, Кралство Југославија.

Симонида
Откривање
ОткривачМилорад Б. Протиќ
Откриено воБелград
Откриено20 март 1938 година
Ознаки
ЦМП-ознака1675
Наречена по
Симонида
1938 FB; 1931 AZ; 1936 SG; 1941 BD; 1943 VJ; 1951 CL1; 1953 VD; 1958 FE; 1958 GX
Орбитални особености
Епоха 4 јануари 2010 година
Афел2,5125683
Перихел1,9558277
Занесеност0,1245952
1219,7783398
272.18440
Наклон6,79506
61,90438
49.93136
Физички особености
Димензии11,08 km
5,3
11,91

Астероидот е именуван според кралицата Симонида, жена на српскиот крал Стефан Милутин.