Симонида Немањиќ (српски: Симонида Немањић; ок. 1294 – после 1336), родена Симонида Палеологина (грчки: Σιμωνίς Παλαιολογίνα) била византиска принцеза, а подоцна и четврта жена на српскиот крал Стефан Милутин. Таа била ќерка на византискиот цар Андроник II Палеолог и Ирина Монфератска.

Симонида
Σιμωνίς
Симонида
Кралицата Симонида, фреска од манастирот Грачаница
Сопруга на српскиот крал
На позиција1299–1321
Роден(а)1294
Цариград, Византиско Царство
Починал(а)после 1336
Цариград
СопругКралот Стефан Милутин
ТаткоАндроник II Палеолог

Оставина

уреди

Во српската култура кралицата Симонида е позната по нејзината убавина.

Астероидот 1675 Симонида, кој бил откриен од страна на српскиот астроном Милорад Б. Протиќ бил наречен според кралицата Симонида.