159. западен меридијан

159. западен меридијан (159° ЗГД) — меридијан кој се протега од Северниот Пол, преку Северноледениот Океан, Северна Америка, Тихиот Океан, Јужниот Океан, Антарктикот, па сè до Јужниот Пол.

Линија преку Земјата
159°
159. западен меридијан

Овој меридијан образува голема кружница со 21. источен меридијан.
Почнувајќи од Северниот Пол, па јужно до Јужниот Пол, 159° ЗГД минува низ:

Координати Земја, територија, море Белешки
90°0′N 159°0′W / 90.000° СГШ; 159.000° ЗГД / 90.000; -159.000 (Северноледен Океан) Северноледен Океан
71°31′N 159°0′W / 71.517° СГШ; 159.000° ЗГД / 71.517; -159.000 (Чукотско Море) Чукотско Море
70°53′N 159°0′W / 70.883° СГШ; 159.000° ЗГД / 70.883; -159.000 (САД)  САД Алјаска - ‘ртот Френклин
70°52′N 159°0′W / 70.867° СГШ; 159.000° ЗГД / 70.867; -159.000 (Чукотско Море) Чукотско Море Пиардов Залив
70°48′N 159°0′W / 70.800° СГШ; 159.000° ЗГД / 70.800; -159.000 (United States)  САД Алјаска
58°25′N 159°0′W / 58.417° СГШ; 159.000° ЗГД / 58.417; -159.000 (Верингово Море) Берингово Море Бристолски Залив
56°50′N 159°0′W / 56.833° СГШ; 159.000° ЗГД / 56.833; -159.000 (United States)  САД Алјаска - полуостров Алјаска
55°53′N 159°0′W / 55.883° СГШ; 159.000° ЗГД / 55.883; -159.000 (Тихи Океан) Тихи Океан Минува меѓу островите Чијачи и Митрофанија, Алјаска,  САД
Минува веднаш источно од Симеоновиот Остров, Алјаска,  САД
Минува веднаш источно од островот Кауаи, Хаваи,  САД
Минува веднаш источно од атолот Мануае,  Кукови Острови
60°0′S 159°0′W / 60.000° ЈГШ; 159.000° ЗГД / -60.000; -159.000 (Јужен Океан) Јужен Океан
77°54′S 159°0′W / 77.900° ЈГШ; 159.000° ЗГД / -77.900; -159.000 (Антарктик) Антарктик Росова Зависност, Нов Зеланд Нов Зеланд

Поврзано уреди