128P/Шумејкер–Холт

128P/Шумејкер–Холт (меѓународно:128P/Shoemaker–Holt), исто така позната како Shoemaker-Holt 1, - периодична комета во Сончевиот Систем. Кометата поминала близу Јупитер во 1982 година и била откриена во 1987 година. Кометата последен пат била забележана во март 2018 година.[3]

128P/Шумејкер-Холт
Откривање
ОткривачКеролин Шумејкер
Јуџин Шумејкер
Хенри Холт
Откриена18 октомври 1987
Други
ознаки
1988 VII; 1996 S2
Орбитални особености A
Епоха6 март 2006
Афел5.952 ае
Перихел3.068 ае
Голема полуоска4.51 ае
Занесеност0.3197
Период9.579 год.
Наклон4.3555°
НРОС (Јупитер)0.153 ае (22,900,000 kм)
Димензии4.6 км (B)[6]
Последен перихел6 март 2017? (А)[1]
10 јануари 2017[2][3][4]
13 јуни 2007
Следен перихел17 јули 2026
2026-Jul-17 (Б)[5]
10 јануари 2027? (А)

Јадрото било поделено на две парчиња (А + Б) за време на отцепувањето во 1997 година.[7] Делот А последен пат бил забележан во 1996 година и има само 79-дневен лак на набљудување.[1] Делот Б се проценува дека е 4,6 км во пречник.[6]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 „JPL Small-Body Database Browser: 128P/Shoemaker-Holt 1-A“ (последно набљудување: 4 декември 1996). Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 10 јануари 2021.
  2. ЦМП
  3. 3,0 3,1 „JPL Small-Body Database Browser: 128P/Shoemaker-Holt 1“ (последно набљудување: 21 март 2018). Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 10 јануари 2021.
  4. Syuichi Nakano (30 септември 2006). „128P/Shoemaker-Holt 1 – B (NK 2190)“. OAA Computing and Minor Planet Sections. Посетено на 10 јануари 2021.
  5. Syuichi Nakano (1 февруари 2018). „128P/Shoemaker-Holt 1 – B (NK 3529)“. OAA Computing and Minor Planet Sections. Посетено на 10 јануари 2021.
  6. 6,0 6,1 „JPL Small-Body Database Browser: 128P/Shoemaker-Holt 1-B“ (последно набљудување: 16 април 1999). Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 10 јануари 2021.
  7. Seiichi Yoshida (10 август 2008). „128P/Shoemaker-Holt 1“. Seiichi Yoshida's Comet Catalog. Посетено на 10 јануари 2021.

Надворешни врски

уреди
Комети со бројни ознаки
Претходна
127P/Холт–Олмстед
128P/Шумејкер–Холт Следна
129P/Шумејкер–Леви