Привремени ознаки во астрономијата

Привремена ознака во астрономијата е прифатено именување на астрономските објекти кое се дава веднаш по нивното откривање. Привремената ознака вообичаено се заменува со постојана ознака откако ќе се пресмета орбитата. Кога станува збор за астероидите, толку многу се откриени, што голем дел од нив никогаш нема да се именуваат според името на оној што ги открил.

25.000
50.000
75.000
100.000
125.000
150.000
'90
'95
2000
'05
'10
'15
Годишен број на привремени ознаки за мали планети доделени од ЦМП од 1990 година. Од мај 2019, доделени се вкупно 1.426.477 ознаки од 1869 година .[1]

Наводи

уреди
  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име MPC-Provisional-Designations.
  • Benjamin A. Gould (1852). „On the symbolic notation of the asteroids“. Astronomical Journal. 2 (34): . 80. doi:10.1086/100212.

Надворешни врски

уреди