.itнајвисок семрежен домен на Италија.

.it
Воведен1987
Тип на доменнајвисок државен домен
Состојбаактивен
РегистарIT-NIC
ПокровителConsiglio Nazionale delle Ricerche
Наменета употребаЕнтитети поврзани со  Италија
Фактичка употребаМногу популарен во Италија, често користен од страници на англиски јазик
Ограничувања на рестрацијатаЗа земји членки на ЕУ, името да е подолго од 3 знаци
СоставПретежно на секундарно ниво
ДокументиHow to register
Правила при спорDispute procedure
Мреж. местоItaly NIC

Поради лингвистичкото значење на зборот it особено во англискиот јазик, чести корисници на овој домен се странски компании и луѓе што имаат мрежно место.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди