Шуга е заразна инфестинација на кожата која ја предизвикува Sarcoptes scabiei.[1][2] Најчести симптоми се силно изразен јадеж и карактеристични кожни промени.

Шугата е едно од трите најчести кожни заболувања кај децата, заедно со дерматофитозите и бактериските инфекции.[3] Во 2015, околу 204 милиони луѓе имале шуга (2.8% од светското население).[4] Подеднакво се јавува кај двата пола.[5] Почесто се зафатени помладите и постарите.[6] Исто така почесто се јавува во земјите во развој и оние со тропска клима.[6] Зборот скабиес доаѓа од латински: scabere, „гребе“.[7] Други животни не го пренесуваат човечкиот скабиес.[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 „Epidemiology & Risk Factors“. Centers for Disease Control and Prevention. November 2, 2010. Архивирано од изворникот на 29 April 2015. конс. 18 May 2015. 
  2. Gates, Robert H. (2003). Infectious disease secrets (2. издание). Philadelphia: Elsevier, Hanley Belfus. стр. 355. ISBN 978-1-56053-543-0. https://books.google.com/?id=hYdw4vnanR0C&pg=PA355. 
  3. Skin disorders, including pyoderma, scabies, and tinea infections. „Pediatr. Clin. North Am.“ том  56 (6): 1421–40. декември 2009 г. doi:10.1016/j.pcl.2009.09.002. PMID 19962029. 
  4. GBD 2015 Disease and Injury Incidence and Prevalence, Collaborators. (8 октомври 2016 г). Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 310 diseases and injuries, 1990–2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015.. „Lancet“ том  388 (10053): 1545–1602. doi:10.1016/S0140-6736(16)31678-6. PMID 27733282. 
  5. Vos, T (15 декември 2012 г). Years lived with disability (YLDs) for 1160 sequelae of 289 diseases and injuries 1990–2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010.. „Lancet“ том  380 (9859): 2163–96. doi:10.1016/S0140-6736(12)61729-2. PMID 23245607. http://www.documentation.ird.fr/hor/fdi:010059240. 
  6. 6,0 6,1 „Scabies“. World Health Organization. Архивирано од изворникот на 18 May 2015. конс. 18 May 2015. 
  7. Mosby's Medical, Nursing & Allied Health Dictionary (4 издание). Mosby-Year Book Inc. 1994. стр. 1395. ISBN 9780801672255. 

Надворешни врскиУреди

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори