еМедицина (англиски: eMedicine.com, Incorporated) — онлајн клиничка медицинска база на податоци, основана во 1996 година од страна на двајца лекари, Скот Плантц и Џонатан Адлер, и Џефри Березин, компјутерски инженер. Основниот концепт беше да се создаде голем склад од медицински содржини на професионално ниво, кои би можеле постојано да се обновуваат и да им се пристапува постојано,  за да помогнат во клиничката грижа и образованието на лекарите. Мрежната страница еМедицина содржи околу 6.800 статии со медицинска тема, од кои секоја е поврзана со една од 62-те "текстуални учебници" за под-специјалност. Педијатријата, на пример, има 1.050 статии организирани во 14 субспецијални "текстуални учебници" (педијатриска ендокринологија, генетика, кардиологија, пулмологија итн.); обемот за итна медицина има 630 написи и интерната медицина близу 1.400. Базата на знаење вклучува околу 25.000 клинички релевантни слики. Секоја статија е авторизирана од страна на одборот на сертифицирани специјалисти за под-специјалност на која членот припаѓа и се подложува на три нивоа на лекарска рецензија, плус преглед од страна на Доктор по фармација. Авторите на статиите се идентификуваат со нивните тековни состаноци на факултетите. Секоја статија се обновува годишно, или почесто како што се случуваат промени во пракса, а датумот е објавен на статијата. eMedicine.com била продадена на WebMD во јануари 2006 година и е достапна како референца на Medscape.

Историја

уреди

Кај Д-р Планц, д-р Адлер и г-дин Березин еволуирал концептот за eMedicine.com во 1996 година и го поставиле првичното мрежно место преку Бостон Медикал Паблишинг, Inc, корпорација во која Планц и Адлер биле директори. Во период од 1,5 години, Системот за групно објавување бил развиен, со што им се овозможило на голем број соработници да соработуваат истовремено. Системот за првпат бил користен за создавање на основа на знаење за Медицината за итни случаи, со 600 придонесувачки MDs кои создале преку 630 поглавја за нешто повеќе од една година. Во 1997 година eMedicine.com, Inc. бил законски откажан од страна на Бостон Медикал Паблишинг. Неколку клучни поединци инвестирале во компанијата, вклучувајќи го и Ричард Левли, МД, ЏД, кој ја предводел регрутацијата и извршувањето за Изданието за интерна медицина, Џули Болен, кој многу години ја водела уредничка работа и станала член на одборот и други. Таа година била донесена одлука за проширување на обемот на eMedicine, делотворно на сите специјалности.

Неколку години биле потрошени за создавање на табели на содржини, регрутирање на стручни лекари и создавање на дополнителни 6.170 медицински статии. Операцијата се изведувала од главната канцеларија во Омаха, Небраска, а компанијата била "виртуелно" управувана со клучниот персонал од повеќе делови на САД.

eMedicine.com станала широко тргувана. Во 2005 година, eMedicine започнала разговори за купување. Одборот на директори, во времето на продажбата, кој се сочинувале Џонатан Адлер, Џефри Березин, Крег Барсон, Лилиан Шакелфорд Мареј и Мајкл П. Тиерни, едногласно препорачале одобрување за продажба на компанијата WebMD. Продажбата била завршена во јануари 2006 година и содржината е достапна преку MedScape на WebMD.

Содржина сега вклучувала алергија и имунологија, кардиологија, клинички процедури, критична нега, дерматологија, итна медицина, ендокринологија, гастроентерологија, геномна медицина, хематологија, инфективни болести, нефрологија, неврологија, акушерство / гинекологија, онкологија, патологија, периоперативна нега, физикална медицина и рехабилитација, психијатрија, пулмологија, радиологија, ревматологија и спортска медицина. Хируршките супспецијалности вклучуваат неврохирургија, офталмологија, ортопедска хирургија, (ENT) и пластична хирургија на лицето, пластична хирургија, торакална хирургија, пресадување, траума, урологија и васкуларна хирургија.

Мрежната страница е слободна за користење, потребна е само регистрација. Повеќе од 10.000 лекарски соработници од неколку земји учествувале во создавањето на статиите. Роман во тоа време, до содржината на eMedicine, исто така, може да се пристапи како до е-книга, и може да се симне на таблет или мобилен телефон.

Користење помеѓу специјалистите

уреди

Во 2012 Volsky и сор. ги проценувале најчесто користените извори на интернет-информации од страна на јавноста, (1) идентификување на трите најчесто наводирани интернет-извори; (2) споредување на точноста на содржината на секој од трите извори и (3) утврдување на леснотијата на пристап за корисникот до секоја страница; и (4) информирање на лекарите и пациентите за квалитетот на достапните информации. Тие откриле дека Википедија, eMedicine и NLM/NIH MedlinePlus се најреферентни извори. За точноста на содржината, eMedicine достигна највисоки (84%; p <0.05), пред MedlinePlus (49%) и Википедија (46%). Највисоката стапка на грешки и пропусти по статија беше пронајдена во Википедија (0,98 ± 0,19), двапати повеќе од еМедицине (0,42 ± 0,19; p <0,05). Грешките беа слични помеѓу MedlinePlus и двете eMedicine и Википедија. На рангирањето за кориснички интерфејс, кој го инкорпорира Flesch-Kincaid нивото за леснотија на читање и на Flesch лесно читање, MedlinePlus беше наједноставен за пристап на корисниците (4,3 ± 0,29). Тоа беше скоро двапати поголемо од еМединица (2,4 ± 0,26) и нешто поголемо од Википедија (3,7 ± 0,3). Сите разлики биле значајни (p <0,05). Имаше 7 теми, за кои статиите не беа достапни на MedlinePlus. Тие заклучиле дека: "Познавањето на квалитетот на достапните информации на Интернет ги подобрува способностите на педијатриските отоларинголози да ги советуваат родителите. Највисоките резултати од пребарувањата за педијатриски отоларинголошки дијагнози се Википедија, MedlinePlus и eMedicine. Онлајн информациите варираат во квалитет, со 46-84% согласност со тековните текстуални учебници. eMedicine има најточни, најсеопфатни содржини и најмали грешки, но е попроблематична да се чита и да пристапува. И Википедија и MedlinePlus имаат помала точност на содржината и повеќе грешки, меѓутоа MedlinePlus е наједноставна од сите за читање, на нивото од 9 степени.

Во 2012 година, Леравеј и Роџерс објавија структуриран преглед на статиите од списанијата кои се цитирале на Универзитетскиот колеџ за квалитет на животот за пациенти со рак на главата и вратот.

"Скалата на квалитетот на животот на Универзитетот во Вашингтон (UW-QoL) е еден од најчесто поставуваните прашалници за квалитетот на животот (HR-QoL) поврзани со здравјето на луѓето со рак на главата и вратот, а од нејзиното прво објавување во 1993 година беше користена од многу различни групи. Постои значителна количина на информации за асимилирање, а до денес, не знаеме дека е направен некаков обид за да ги сумира публикациите специфични за неговата употреба во весник за ревизија. Целта на овој преглед беше систематски да ги пребарува објавените трудови кои известуваат за нивното користење, да ги идентификуваат заедничките теми и да презентираат табеларен преглед. Биле користени неколку пребарувачи (PubMed, Medline, Medical-Journals.com, eMedicine), а биле пронајдени 222 апстракти и рачни пребарувања. Вкупно 66 трудови беа подобни за вклучување, 21 за функционален исход, 25 како предвесници на HR-QoL, 19 за развој или валидација на прашалникот, и едно клиничко испитување. Прегледот вклучува разновидност на студии и голем број на HR-QoL резултати следејќи го ракот на главата и вратот. Тој им обезбедува на клиничарите и нивните колеги од мултидисциплинарните тимови извор на брзи наводи до релевантни документи за известување за UW-QoL и дава краток преглед на релевантните заклучоци извлечени од секој документ."

Она што е значајно за eMedicine, е тоа што Леравеј и Роџерс ги користеле PubMed, Medline Medical Journals.com и eMedicine како примарни извори на информации. Ова е значајно бидејќи medline е збирка на сите спонзорирани истражувања на НИХ. Емедицине е составена од статии кои го преведуваат телото од тековните истражувања во medline, во клинички практични упатства од перспектива на секоја супспецијалност.

Као, Лиу, Симпсон и други откриле дека Меdline и еМедицина биле користени како основни ресурси во развојот на онлајн системот AskHERMES. Од лекарите беше побарано да решат сложени клинички проблеми користејќи три различни извори на информации: AskHermes, Google и UpToDate. Истражувањата на лекарите кои ги користеле сите три системи, беа замолени да ги рангираат трите системи од аспект на леснотија на користење, квалитетот на одговорот, потрошеното време и севкупните перформанси.

Студијата од 2009 година покажала дека "89,1% од офтамолозите испитаници пристапиле на рецензиран материјал преку интернет, вклучувајќи ја и Емедицине (60,2%).

Студијата од 2007 година покажа дека 12% од резидентите на радиологија ја користеле eMedicine како прв извор за истражување на Интернет.

Студија од 2005 година рангирала 114 мрежни места оценети како втор највисок извор на информации на интернет за педијатриска невро-онкологија, по мрежното место на Националниот институт за рак.

Студијата од 2002 година ја опиша покриеноста на страницата со дерматологијата како "одлична и сеопфатна".

Во 2000 година една статија во "Весник за уво, нос и грло" од АД Мејерс од Медицинскиот факултет во Колорадо, Денвер, Колорадо, го објави откривањето на текстуалниот учебник ENT онлајн на emedicine.com.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди