Штипско-кочански дијалект

Штипско-кочански дијалект — дијалект на македонскиот јазик. Дијалектот спаѓа во источната група на македонски дијалекти. Овој дијалект се зборува во централниот дел на Источна Македонија, односно во Штип, Кочани, Пробиштип, Виница, Радовиш и околните населени места. Главна одлика на дијалектот е продолжувањето на самогласките.

Штипско-кочанскиот дијалект на картата на македонските дијалекти

Особености

уреди
 • продолжување на самогласките (каде ќе одиш > дека ќе одеш)
 • испуштање или измена на самогласките (полна > пуна-п'на)
 • употреба на предлог (во град > у градо)
 • употреба на архаичната х наместо в (видов > видох)
 • испуштање на буквата т при членувањето на именките (братот > брато)
 • употребата на зборот говори

Во Кочанската котлина значително се употребува зборот дума, додека во останатите градови, Штип, Радовиш и Пробиштип се користи зборот збори.

 • употребата на зборот бев

Во Штипската околија значително се употребува зборот беше (Јас бев > Јас беше)

штипско-кочански дијалект стандарден македонски
дума говори
 • употреба на зборот домат
штипско-кочански дијалект стандарден македонски
патлиџан домат
 • употреба на зборот степеници
штипско-кочански дијалект стандарден македонски
мердевени степеници
 • употреба на зборот Гума за џвакање - мастика
штипско-кочански дијалект стандарден македонски
сак'з мастика

Лични заменки

уреди

Еднина

уреди
 • Ја
 • Ти
 • Он
 • Она
 • Оноа

Множина

уреди
 • Ниа
 • Виа
 • Тиа, Они

Надворешни врски

уреди