Шпанија во Првата светска војна

Шпанија останала неутрална во текот на Првата светска војна во периодот помеѓу 28 јули 1914 до 11 ноември 1918 година, и покрај домашните економски тешкотии,[1] и таа се смета за "една од најважните неутрални земји во Европа од 1915". Иако немала директна воена вмешаност во војната, германските сили биле расположени во Шпанска Гвинеја во крајот на 1915 година, и Шпанија презела напори да помогне околу извлекувањето на воените заробеници за време на конфликтот, на чело со Алфонсо XIII од Шпанија, тогашиот крал на Шпанија.

Дел од темата Шпанија

Историја на Шпанија

Escudo de España (mazonado).svg
Античка историја

Рана историја
Иберија
Хиспанија

Среден век

Визиготи и Визиготско кралство
Свеви и Кралство Галиција
Спанија
ел-Андалуз
Реконквиста

Кралство Шпанија

Хабсбуршка Шпанија
Просветителство во Шпанија

Република

Прва Шпанска република
Реставрација
Втора Шпанска република
Шпанска граѓанска војна

Модерна Шпанија

Франкова Шпанија
Прва светска војна
Втора светска војна
Демократска Шпанија
Шпанија

Портал:Шпанија


ИзвориУреди

  1. Tirado, p. 18-41.