Комелиниди
Обична ежовика (Dactylis glomerata)
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Монокотиледони
Нерангирано: Комелиниди
Редови

Комелинидите се група растенија во системот APG II од монокотиледоните, кои се пак клада на скриеносемениците. Комелинидите според системот APG II спаѓаат под монокотиледоните, додека пак останатите монокотиледони се парифилична единица, која понакогаш се нарекува „базални монокотиледони“.

Комелинидите од APG II (2003) и APG III (2009) ги опфаќаат истите растенија како комелинидите од претходните системи на APG (1998).


Надворешни врски

уреди