Шварца (германски: Schwarza) — лева притока на Зале, во Тирингија, Германија и е 53 километри долга. Нејзиниот извор е во Тириншката Шума, близу Нојхаус на Ренвег. Се влева во Зале во Рудолштат. Други градови на Шварца се Шварцбург и Бад Бланкенбург. Има 50 притоки, од кои најголемите од нив е Лихте, Зорбиц, Вере и Рине. Нејзиното име означува „црна река“, што доаѓа од нејзината темна боја во нејзиниот горен тек и дебелата шума, која ја затемнува тесната долина.

Шварца
Schwarza
Шварца кај Шварцбург
Место Тирингија, Германија
Должина 53 км
Извор кај Шајбе-Алсбах
Висина на изворот околу 717 м над м.н.
Утока кај Рудолштат во Зале
Висина на утоката околу 211 м над м.н.
Спуст ~ 506 м
Слив Елба
Одлив Зале → Елба → Северно Море
Слив 507,0 км² [1]
Помали градови Рудолштат

Реката Шварца е најбогата со злато во Германија и нејзината долина е позната по нејзините резерви на задоволителни количини на злато од 12 век. Во 1442, правата на овие резерви на злато биле доделени на грофовите од Шварцбург.[2] Повремено одредени аматери во потрага по злато наоѓаат одредени златни грутки во Шварца и денес.[3]

Наводи

уреди
  1. Thüringer Landesanstalt für Umwelt (Hrsg.): Gebiets- und Gewässerkennzahlen (Verzeichnis und Karte). Jena 1998. 26S.
  2. Peter Stieler, Beginn der Goldsuche im Schwarzatal (германски)
  3. Rich. Christian Kreibich, Goldwäscherei (германски)