Човекот со златен пиштол (филм)

Човекот со златен пиштол (англиски: The Man with the Golden Gun) е британски филм за тајниот агент Џејмс Бонд од 1974 година, во режија на Гај Хамилтон.

Факти за филмотУреди

Филмот „Човекот со златен пиштол“ е дело на режисерот Гај Хамилтон, кој претходно режирал три филмови од серијалот за Џејмс Бонд, и тоа: „Голдфингер“, „Дијамантите се засекогаш“ и „Живеј и остави ги другите да умрат“. Главните улоги во филмот ги толкуваат Роџер Мур, Кристофер Ли, Брит Екланд, Мод Адамс, Ерве Вилшез, Клифтон Џејмс и Бернард Ли. Овој филм, е деветтото продолжение на циклусот посветен на тајниот агент Џејмс Бонд. Делумно, филмот е снимен според истоимениот роман на Јан Флеминг.[1] [2]

СодржинаУреди

Франциско Скараманга е платен убиец, познат како "Човекот со златен пиштол", кој своите жртви ги усмртува со златни куршуми. Но, тој е познат и по тоа што никогаш не ја промашува својата цел и без грешка ги завршува сите поставени задачи. Франциско добива задача да го ликвидира Џејмс Бонд.[3] [4] [5]

НаводиУреди

  1. Антена, бр. 807, 13.12.2013, стр. 3.
  2. Антена, бр. 832, 562.2014, стр. 16.
  3. Антена, бр. 807, 13.12.2013, стр. 3.
  4. Антена, бр. 832, 562.2014, стр. 16.
  5. Антена, број 862, 2.1.2015, стр. 26.