Чимор или Кралство Чимор била политичката заедница на културата Чиму. Кралството владеело со северниот брег на Перу од околу 850 до 1470 година. Чимор било најголемо кралство во доцниот среден период и зафаќало 1,000 км брег. Денес, најголемо археолошко наоѓалиште е стариот град Чан Чан.

Кралство Чимор
Чимор

900 – 1470
Местоположба на Кралство Чимор
Главен град Чан Чан
Јазици кигнам, мочик
Уредување н/п
Крал на Чимор
 -  900?-960? Такајнамо
 -  960?-1020? Гвакрикаур
 -  1020?-1080? Њанкемпинко
 -  1440?-1470 Минчанкаман
Историја
 -  Основана 900
 -  Освојувањето на Инките 1470

Особености уреди

Чиму прераснале како посебна цивилизација од културата Моче. Првите долини на кралството доброволно се приклучиле кон државата, а Сиканската култура била освоена преку војна. Чуми имале видно влијание и од Кахамарка и Вари. Според легендатата, Чам Чам бил основан од Тајканамо кој дошол во регионот преку море.

Чимор било последното кралство кое дало отпор на Тавантинсују. Тупак Инка Јупанки започнал поход за освнојување на Чимор во 1470-те и го поразил водачот Минчанкаман. Чимор целосно бил под владеење на Инките со доаѓање на престолот на Хуајна Капак.

Наводи уреди

Поврзано уреди