Чандарли Халил Хајредин-паша

Чандарли Кара Халил Хајредин-паша бил прв голем везир (со тој назив) на Османлиското Царство во времето на Мурат I.

Osmanli-nisani.svgЧандарли Кара Ottoman flag.svg
Халил Хајредин
Паша
Голем везир
На должноста
септември 1364 – јануари 1387
Монарх Мурат I
Претходник Синанудин Факих Јусуф-паша
Наследник Чандарли Али-паша
Лични податоци
Починал(а) 22 јануари 1387
Вероисповед ислам

Најпрвин работел како кадиаскер (воен судија) до 1364 година кога бил поставен за голем везир и на оваа позиција се задржал до 1387 година станувајќи везир со најдолг мандат во османлиската администрација. Исто така се смета дека бил иницијатор за девширме, односно данокот во крв преку одземање на млади христијански момчиња од новите освоени територии, нивна обука и нивно вклучување во административното управување. Хајредин Паша бил наследен од страна на неговиот син Чандарли Али-паша. Другиот негов син Ибрахим исто така подоцна станал голем везир. Во периодот од 1360 до 1453 година неговата фамилија имала огромна моќ во османлиската администрација[1].

НаводиУреди

  1. Encyclopedia of the Ottoman Empire. Gábor Ágoston, Bruce Alan Masters. p. 398.