Чандарли Али-паша

Чандарли Али-паша (починал 1406) — Голем везир на Отоманското Царство во периодот од 1387 до 1406 во времето на султанот Мурат I и Бајазит I и за време на граѓанската војна под Сулејман Челебија[1]. По смртта на неговиот татко тој веднаш бил поставен како негов наследник.

Чандарли
Али
паша
Голем везир
На должноста
22 јануари 1387 – 18 декември 1406
Монарх Бајазит I, Сулејман Челебија
Претходник Чандарли Халил Хајредин-паша
Наследник Имамзаде Халил-паша
Лични податоци
Починал(а) 18 декември 1406
Националност Османлиско
Вероисповед ислам

Али Паша учествувал во Битката кај Никопол против крстоносците. Под негова команда 30,000 османлиска војска извршила воени походи против Трновското Царство во 1388 и 1389 година.

Наводи уреди

  1. İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971, p. 9.