Plegadis falcinellus

Црниот ибис или блескав ибис (Plegadis falcinellus) е широко распространета птица од семејството ибиси. Го има во Македонија.

Опис уреди

Црниот ибис е средно голема птица, долга од 48-66 см, со распон на крилјата од 80 до 105 см.[2][3] Тежат од 485 до 970 грама. Возрасните птици се темнокафеави со бронзен и зелен метален одблесок. Младите се кафеави без одблесок, на главата и вратот поседуваат бела нијанса која исчезнува кај возрасните.

Распространетост уреди

Широко е распространет во Евроазија, Африка, Австралија, Северна Америка. Презимува во Африка и Азија, каде се храни од плитките води со калливо дно обраснати со трска, понекогаш на оризовите полиња и влажните ливади.

Начин на живеење уреди

Живеат во слатки и слабосолени водни басени, широки блата, естуари, плитки потопени и влажни ливади.

Исхрана уреди

Црниот ибис се исхранува со водни без‘рбетници - водни инсекти, пијавици, дождовни црви; понекогаш со риби и водоземци.

Размножување уреди

Црниот ибис се гнезди во густи колонии заедно со други птици - чапји лажичарки, пеликани, чапји.

Наводи уреди

  1. BirdLife International (2012). Plegadis falcinellus. IUCN Red List. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature. Посетено на 16 July 2012.
  2. Glossy ibis videos, photos and facts – Plegadis falcinellus Архивирано на 27 март 2013 г.. ARKive. Посетено на 2013-03-05.
  3. Hancock, Kushlan & Kahl (1992). Storks, Ibises, and Spoonbills of the World. Academic Press. ISBN 978-0-12-322730-0.

Надворешни врски уреди