Ибиси и лажичарки
Црноклунеста лажичарка
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Птици
Ред: Пеликановидни
Семејство: Ибиси
Richmond, 1917
Потсемејства

Фамилијата на ибисите и лажичарките (Threskiornithidae) вклучува 34 вида, традиционално поделени во две потсемејства, на ибиси и лажичарки.

Таксономија уреди

Фамилијата Threskiornithidae, порано позната како Plataleidae се мислело дека е поврзана со другите групи долгоноги птици од редот на штрковидните. Неодамнешните студии докажаа дека тие спаѓаат во редот на пеликановидните.[2]

Опис уреди

Членовите на оваа фамилија имаат долги, големи крилја со 11 примарни и околу 20 секундарни пердуви. Тие се силни летачи иако се толку големи и тешки. Телото им е долгнавесто, како и вратот и нозете. Клунот, исто така, им е долг, кукест и тенок кај ибисите, и проширен во вид на лажичка кај лажичарките. Големината им се движи од најмалата долга 45 cm и тешка 450 грама птица, до најголемата 100 cm долга и 4,2 килограми тешка.

Распространетост уреди

Ги има речиси низ целиот свет, претежно крај стоечки или споро проточни води, а ибисите и во посуви предели.[3] Овие птици се дневни, поминувајќи го денот хранејќи се со растенија или животинки, а ноќе се одмараат во дрвјата крај водата. Ибисите се гнездат во колонии, а лажичарките во помали групи или одвоено, но секогаш во дрвја кои надвиснуваат над водата. Двата родитела ги инкубираат јајцата и ги хранат пилињата.

Видови уреди

 
Евроазиска лажичарка
 
Lophotibis cristata Зоолошка во Бронкс
 
Harpiprioncaerulescens
 
Ибиси во лет
 
Црноглав ибис

ФАМИЛИЈА: THRESKIORNITHIDAE

 • Потсемејство: Threskiornithinae - Ибиси
  • Род Threskiornis
   • Threskiornis aethiopicus
   • Threskiornis bernieri
   • Threskiornis solitarius изумрен
   • Threskiornis melanocephalus
   • Threskiornis molucca
    • Threskiornis molucca pygmaeus
   • Threskiornis spinicollis
  • Род Pseudibis
   • Pseudibis papillosa
   • Pseudibis davisoni
   • Pseudibis gigantea
  • Род Geronticus
   • Geronticus eremita
   • Geronticus calvus
  • Род Nipponia
   • Nipponia nippon
  • Род Bostrychia
   • Bostrychia olivacea
   • Bostrychia bocagei
   • Bostrychia rara
   • Bostrychia hagedash
   • Bostrychia carunculata
  • Род Theristicus
   • Theristicus caerulescens
   • Theristicus caudatus
   • Theristicus melanopis
  • Род Cercibis
   • Cercibis oxycerca
  • Род Mesembrinibis
   • Mesembrinibis cayennensis
  • Род Phimosus
   • Phimosus infuscatus
  • Род Eudocimus
   • Eudocimus albus
   • Eudocimus ruber
  • Род Plegadis
   • Plegadis falcinellus
   • Plegadis chihi
   • Plegadis ridgwayi
  • Род Lophotibis
   • Lophotibis cristata
 • Потсемејство: Plataleinae - Лажичарки
  • Род Platalea
   • Platalea leucorodia'
   • Platalea minor
   • Platalea alba
   • Platalea regia
   • Platalea flavipes
   • Platalea ajaja

Наводи уреди

 1. Myers, P. R.; C. S. Parr; T. Jones; G. S. Hammond; T. A. Dewey. „Family Threskiornithidae (ibises and spoonbills)“. Animal Diversity Web. University of Michigan. Посетено на 9 септември 2009.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 2. Hackett, Shannon J.; Rebecca T. Kimball; Sushma Reddy; Rauri C. K. Bowie; Edward L. Braun; Michael J. Braun; Jena L. Chojnowski; W. Andrew Cox; Kin-Lan Han; John Harshman; Christopher J. Huddleston; Ben D. Marks; Kathleen J. Miglia; William S. Moore; Frederick H. Sheldon; David W. Steadman; Christopher C. Witt; Tamaki Yuri (2008). „A Phylogenomic Study of Birds Reveals Their Evolutionary History“. Science. 320 (5884): 1763–1768. doi:10.1126/science.1157704. PMID 18583609.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 3. Frederick, Peter C.; Bildstein, Keith L. „Foraging Ecology of Seven Species of Neotropical Ibises (Threskiornithidae) during the Dry Season in the Llanos of Venezuela“. The Wilson Bulletin. 104 (1): 1–21.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)

Надворешни врски уреди