Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ - Идризово

црква во селото Идризово

Воведението на Пресвета Богородица или Света Пречистамакедонски православен храм во скопското село Идризово. На местото на сегашната црква уште од најстари времиња бил поставен крст исклесан од камен. Не се знае кога бил поставен крстот. Но на ова место луѓето уште од минатото ја прославувале селската слава во чест на Свети Јован Крстител (во јануари). Црквата, по иницијатива и со пари од месното население, започнала да се гради 1996 година, а била осветена 1998 година.

Воведение на Пресвета Богородица - Пречиста
македонска православна црква
Епархија Скопска
Архијерејско намесништво Скопска
Местоположба

Карта

Место Идризово
Општина Гази Баба
Држава Македонија
Општи податоци
Покровител Пресвета Богородица
Изградба 1996
Осветување 1998
Архитектонски опис

Поврзано уреди