Церемонијални грофовии во Англија

Церемонијалните грофовии (анг. ceremonial counties) се области во Англија со назначени лордови-намесници (Lords Lieutenant), и се дефинираат од страна на владата во однос на метрополските и неметрополските англиски грофовии. Истите често се користат во географски контекст, и во тоа својоство понекогаш се нарекуваат географски грофовии[2].

Церемонијални грофовии
Наречена и:
географски грофовии
Категоријанамесништва
МестоАнглија
Составна наРегиони
Број48 (2009)
Населенија8.000–8.167.000[1]
Површини3–8.611 км²
Густини62–4.806/км²

Список на грофовии уреди

Според правните уредби, Англија ги има следниве грофовии:

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Податоци според пописот во 2011 г.
  2. „Историја на грофовиите“. jonathan.rawle.org. Џонатан Рол. 2007. Посетено на 8 декември 2007. (англиски)
  3. Текст на The Avon (Structural Change) Order 1995 (S.I. 1995/493) Part III: New Counties во изворен облик во Обединетото Кралство — База „Британско статутно правопосет. 3 мај 2011 г (англиски)

Надворешни врски уреди