Северен Јоркшир

грофовија во Англија

Северен Јоркшир (изворно: North Yorkshire) е неметрополитска грофовија (или широва грофовија) и најголема церемонијална грофовија во Англија по површина. Сместена е првенствено во регионот на Јоркшир и Хамбер, но делумно во регионот на Североисточна Англија. Бирото за државна статистика на Кралството (ОНС) проценило дека населението на Северен Јоркшир е 602.300 во средината на 2016 година; оваа бројка ги исклучува самостојните области на Јорк, Мидлзбро, Стоктон и Редкар и Кливленд.[1]

Административна зграда во Норталертон

Создадена со законот за локална самоуправа од 1972 година,[2] зафаќа површина од 8,654 км2, што ја прави најголемата грофовија во Англија. Мнозинството од Јоркшир Дејлс и Северен Јорк Мур лежат во границите на Северен Јоркшир, а околу 40% од грофовијата е покриена со национални паркови. Најголеми градови се Мидлзбро (174.700),[3] Јорк (152.841),[4] Херогат (73.576) и Скарборо (61.749); во грофовскиот град, Норталертон, има население од 16.832 жители.

Физички одлики уреди

Геологијата на Северен Јоркшир тесно се одразува во неговиот пејзаж. Во рамките на грофовијата се наоѓаат Северен Јорк Мурс и поголемиот дел од Јоркшир Дејлс ; две од единаесетте селски краишта во Англија и Велс официјално да бидат назначени како национални паркови. Помеѓу Северен Јорк Мурс на исток и Пенин Хилс на запад лежат Вејлс од Моубри и Јорк. Низините Тис лежат на север од Северен Јорк Мурс, а долината Пикеринг лежи на југ. Нејзината источна граница е крајбрежјето на Северното Море. Највисоката точка е Вернсајд, на кумбриската граница, на 736 м.[5] Двете големи реки во грофовијата се реката Свејл и реката Јур. Свејл и Јур ја создаваат реката Ус, која тече низ Јорк и се влева во вливот Хамбер. Реката Тис претставува дел од границата помеѓу Северен Јоркшир и грофовијата Дарем и тече од горниот Тисдејл преку Стоктон на Тис и Мидлзбро и до крајбрежјето.

Историја уреди

Северен Јоркшир бил создаден на 1 април 1974 година како резултат на Законот за локална самоуправа од 1972 година и опфаќа поголем дел од земјите на историското Северен Рајдинг, како и северната половина на Западен Рајдинг, северните и источните краеви на Јоркширов Источен Рајдинг и поранешниот грофовски град Јорк.

Јорк станал самостојна власт независна од Северен Јоркшир на 1 април 1996 година[6] а во исто време Мидлзбро, Редкар и Кливленд и областите на Стоктон на Тис јужно од реката станале дел од Северен Јоркшир за церемонијални цели, дел од Кливленд од 1974 до 1996 година.

Наводи уреди

  1. „North Yorkshire population information“. North Yorkshire County Council. 30 ноември 2017. Архивирано од изворникот на 15 јули 2018. Посетено на 3 септември 2020.
  2. Arnold-Baker, C., Local Government Act 1972, (1973)
  3. Предлошка:NOMIS2011
  4. Предлошка:NOMIS2011
  5. „The County Tops“. The Relative Hills of Britain. 26јули 2012. Архивирано од изворникот на 26 јули 2012. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  6. „The North Yorkshire (District of York) (Structural and Boundary Changes) Order 1995“. OPSI. 10 јули 2006. Архивирано од изворникот на 10 јули 2006. Посетено на 3 септември 2020.

Надворешни врски уреди