Бристол

гград и грофовија во Англија
Бристол
EnglandBristol.png
Информација
Население: 394 000
Надм. височина: m
Геогр. положба: 51° 27' сев. ш.

2° 35' ист. д.

UTC: +1
Градоначалник
Службен портал

http://www.bristol.gov.uk/

Бристол (англиски: Bristol) е град во Англија и Велика Британија. Се наоѓа на 169 километри западно од Лондон и 71 километар источно од Кардиф. Низ градот тече реката Ејвон. Според проценките од 2007 г. во градот живееле 435.028 жители. Бристол е осми по големина град во Англија, а единаесетти во целото Обединето Кралство.

2017-02 Louise J. Rayner - Broad Street, Bristol.jpg