Компактен Диск сингл

(Пренасочено од ЦД сингл)

Комапктен Диск сингл (ЦД сингл или скратено ЦДС) e музички сингл во стандардна големина на Компактен диск, додека 3-инчниот сингл користи помал формат. Форматот бил прикажан во средината на 1980-тите, но не добил место во маркетите сè до почетокот на 1990-тите. Со зголемувањето на дигиталните спуштања во 2000-тите, продажбите на ЦД сингловите се зголемиле.

Поврзано уреди